Hjemmeværnets logo på en rød baggrund.

Marinehjemmeværnet løser i tæt samarbejde med Søværnet en række opgaver inden for farvandsovervågning, redning og miljø.
 
For nylig var det forskere på DTU Aqua, der havde brug for assistance til at få deres havmiljøprojekt på skinner igen. Hjemmeværnsflotille 471 kastede sig ud i opgaven med stor effektivitet, hvilket fik forskerne til at afsende et takkebrev efterfølgende, som vi her kan bringe et uddrag fra:


”Sammen med Miljøstyrelsen eksperimenterer DTU Aqua med brugen af autonom teknologi til at måle dybde profiler af havvandets egenskaber og kvalitet. Bøjerne sidder på havbunden og måler i fem dage, derefter flyder de op til overfladen og måler en profil undervejs, og til sidst sender de data via en satellitforbindelse.
 
Udstyret indgår i et globalt ocean netværk, og DTU Aqua afprøver, om det kan bruges til miljøovervågning i mere lavvandet farvand, som vi har i Danmark. 


Havnede øst for Christiansø

Dronen kom i vandet i november 2023 vest for Bornholm, og trods en del stormvejr gik det godt, og vi fik målt over 200 profiler. Men ved starten af juli gik det lige pludselig stærkt, og bøjen endte øst for Christiansø.

 

Heldigvis har Dansk Center for Havforskning en samarbejdsaftale med Marinehjemmeværnet, og de kunne hjælpe os.

 

Veludført mission​

Marinehjemmeværnet på Bornholm Hjemmeværnsflotille 471 var utrolig hurtige til at få en besætning samlet. Bøjen blev hentet og sat ud igen vest for Bornholm. Fantastisk samarbejde, hurtig sejlads og veludført mission. Det kan ikke blive mere effektivt end det” lyder det blandt andet i brevet fra forskerne Bodil Toftegård, Patrizio Mariani og Colin Stedmon.