Pilot i Defender over Italien

Flyverhjemmeværnet udsendte for femte år i træk et fly og frivillige soldater, som i to måneder støttede det europæiske grænse- og kystvagtagentur Frontex. Foto: Lærke Weensgaard

Den 5. september på Flagdag hylder hele Danmark vores udsendte og siger tak for indsatsen for, gennem internationale indsatser, at passe på Danmark. Hjemmeværnets udsendte soldater fortjener også en hyldest og tak på denne dag.

Hjemmeværnet har siden 2006 bidraget til løsningen af Forsvarets internationale opgaver, og det seneste år er ingen undtagelse. 140 soldater har været udsendt til bevogtning i Kosovo og til Italien for at overvåge EU’s ydre grænser for Frontex.

 

 

I Kosovo har soldater fra Hjemmeværnet bidraget til at bevogte NATO-lejren Novo Selo i Kosovo. Hjemmeværnet overtog denne opgave fra Forsvaret i 2023, og det forventes, at opgaven fortsætter frem til 2025.

 

Flyverhjemmeværnet udsendte for femte år i træk et fly og frivillige soldater, som i to måneder støttede det europæiske grænse- og kystvagtagentur Frontex. Opgaven bestod i at overvåge EU’s ydre grænser og bidrage til kystbevogtning i jagten på smuglere og anden grænseoverskridende kriminalitet.

 

 

Markering af flagdag

Flagdagen markeres ved centrale arrangementer i København samt en række lokale arrangementer i hele Rigsfællesskabet.

Det officielle Danmark markerer Flagdagen for Danmarks udsendte med en mindehøjtidelig med kranselægning ved monumentet i Kastellet, en mindegudstjeneste for Danmarks faldne i Holmens Kirke og en parade for årets udsendte på Christiansborg Slotsplads. Markeringen afsluttes med en reception på Christiansborg arrangeret af Folketinget.

 

Udsendelser siden sidste flagdag

Knap 2200 medarbejdere fra Forsvaret, Beredskabsstyrelsen og Hjemmeværnet er eller har siden flagdagen i 2023 været udsendt under betingelser, der betyder, a

t de udsendte opnår status af veteraner. Udsendelserne omfatter udsendelse i internationale operationer og udsendelser på tjenesterejser med karakter af operativ opgaveløsning på missionslignende vilkår.

Medarbejdere fra Forsvaret, Beredskabsstyrelsen og Hjemmeværnet har siden flagdagen 2023 blandt andet været udsendt til: Estland og Letland, Ukraine, Georgien, Tyskland og England, USA, Middelhavsregionen, flere lande i Mellemøsten, Korea, flere lande i Afrika og det Røde Hav.

 

Læs mere om, hvor du kan deltage i et arrangement her FLAGDAGEN.DK

 

Se tv om Hjemmeværnets internationale opgaver

Danmarks Radio udgav i 2024 TV-serien 'Frivillig i front', hvor man blandt andet følger et hold fra Flyverhjemmeværnet, der deltager i Frontex og et hold på skarpladt mission i Kosovo.

 

Du kan se serien ved at klikke her.

 

Flagdag

Den 5. september er Flagdag for Danmarks udsendte. Her anerkendes Danmarks udsendte for deres indsats, og de faldne soldater mindes.

 

Formålet med Flagdagen er at anerkende og hædre de personer, der er eller har været udsendt på en mission af Danmark på baggrund af en beslutning truffet af Folketinget, regeringen eller en minister. Dagen omfatter alle, der er eller har været sendt ud fra Forsvaret, Redningsberedskabet, Politiet, Udenrigsministeriet og Sundhedsvæsenet. Også udsendte fra Skat er blevet anerkendt på flagdagen.

 

På Flagdagen viser Danmark respekt for og anerkendelse af de udsendte, som med deres indsats er med til at sikre, at danskerne kan leve i sikkerhed og tryghed.

 

Flagdagen er også en anerkendelse af og tak til de pårørende til de udsendte, som også bærer en del af byrden ved Danmarks internationale engagement.