Flyverhjemmeværnet uddanner skytter til at skyde med let maskingevær

Flyverhjemmeværnet uddanner sig på LMG. Fotos: Vanessa Alexandra Kjær

"Man kan kalde det her at tage kørekort til LMG'en," siger Thomas Colmorn, oversergent i Hjemmeværnseskadrille 274, som er skydelærer for et hold geværskyttere i Borris, en solrig lørdag eftermiddag.


Skytterne har været i gang med uddannelsen hele denne weekend og weekenden forinden. De træner fra morgenstunden og helt indtil efter, at  solen er gået ned.


Det er vigtigt, at skytterne bliver godt oplært i at benytte våbnet, så de føler sig sikre og bliver gode til at skyde på forskellige afstande.

 

Flyverhjemmeværnet uddanner skytter til at skyde med let maskingevær

 

"Skytterne skal både være skarpe i sikkerheden omkring betjeningen af våbnet og have en forståelse af at kunne nedkæmpe mål på forskellige afstande," siger Thomas Colmorn.


For at træne dette er de denne lørdag taget ud på en selvmarkerende feltskyttebane.
"Det minder lidt mere om den virkelighed, vi har, end at bare skyde på en almindelig pointbane," siger Thomas Colmorn.

 

Større end et almindeligt gevær

LMG'et er større, hurtigere og mere effektivt end et almindeligt gevær. Det kan derfor bruges til at skyde mod lette køretøjer, og det er grundet dets hurtighed et effektivt våben imod en eller flere modstandere, især hvis modstanderen blot er bevæbnet med et almindeligt gevær.


"Det larmer mere og der er mere fart på, så det er en "force multiplier" for os," siger Thomas Colmorn.


Et almindeligt gevær er godt til én-til én-kamp, hvor maskingeværet egner sig godt til én-mod-mange-kampe. Maskingeværet er større og tungere, og patronerne er også større. Det er derfor et noget anderledes gevær at skyde med, og det kan mærkes blandt skytterne.

 

Flyverhjemmeværnet uddanner skytter til at skyde med let maskingevær

 

Man kan sammenligne det med at tage kørekort til lastbil, når man allerede har kørekort til almindelig bil. Selvom man godt kan køre, skal man vænne sig til at betjene et større apparat, og det tager derfor tid at blive lige så god til at skyde med det nye våben, som man var med det gamle. Skytterne er dog ved godt mod, og selvom dagen er lang og varm, fortsætter de ufortrødent.


"Der er godt humør på. De vil gerne det her, de vil lære at skyde. Det er super motiverende at arbejde med," siger Thomas Colmorn.