Nyheder
Publikationer
Sociale Medier
Presse
Alle landets 19 distriktsudvalg var i denne uge indbudt til seminardage i henholdsvis Fredericia og Slagelse. Årets tema: Hvordan styrker vi samarbejdet om at få flere frivillige soldater i Hjemmeværnet?
Den Kommitterede (midtfor) i Slagelse med flotillechef Casper Didriksen fra HVF 244 og med distriktsudvalgsformand Gert Rasmussen fra distriktsudvalg Fyn Nord. Fotograf: Thomas Tim Jensen
Handlekraft, tempo, fleksibilitet og rummelighed. Det var nogle af de pejlemærker, som stod tydeligt frem, da Den Kommitterede for Hjemmeværnet stod som vært for to seminardage med landets 19 distriktsudvalg i den forgangne uge. Distriktsudvalgene har til opgave atvurdere og træffe afgørelse om ansøgninger om optagelse i Hjemmeværnet.
I mandags samledes distriktsudvalgene vest for Storebælt på Ryes Kaserne i Fredericia. I alt var omkring 70 deltagere mødt frem, og det omfattede både formænd og medlemmer af distriktsudvalg, fastansatte i Hjemmeværnet og repræsentanter fra de myndigheder, der bidrager til at oplyse baggrunden på de borgere, der søger om optagelse i Hjemmeværnet.
I torsdags gjaldt det så seminardag for udvalgene øst for Storebælt, og seminardagen foregik her på Antvorskov Kaserne i Slagelse. Omkring 50 deltagere mødte ind til seminardag, og også her var der høj deltageraktivitet og livlig debatlyst.
Den Kommitterede for Hjemmeværnet Hans Andersen, som repræsenterer den civile del af Hjemmeværnets ledelse, indledte begge steder seminardagene med et aktuelt oplæg om vores plads i Danmarks samlede forsvar og beredskab. Han satte endvidere Hjemmeværnet i perspektiv af de løbende forsvarspolitiske forhandlinger og beslutninger, der præges af disse års kraftigt øgede fokus på sikkerhed.
Den Kommitterede i Fredericia (mf) med flotillechef Jacob Ølholm fra HVF 125 MFP i Marinehjemmeværnet (tv) og Steen Løvring Kristensen fra Distriktsudvalg Østjylland (th). Foto: Thomas Tim Jensen.
”Det er en fornøjelse at møde de engagerede formænd og medlemmer af distriktsudvalgene. De udfører et kæmpestort frivilligt arbejde med at vurdere og træffe afgørelser, når interesserede borgere søger om at blive optaget i Hjemmeværnet. Dette arbejde er vigtigt, for vi skal være endnu flere danskere i Hjemmeværnet til at støtte op om dansk sikkerhed og forsvar,” siger Den Kommitterede for Hjemmeværnet Hans Andersen, MF (V).
Hjemmeværnet har som mål at øge sin styrke af frivillige soldater nu og i de kommende år, for opgaverne er vigtige og mange. Hjemmeværnet er en organisation med høj soldatermæssig faglighed, samtidig med at vi lægger vægt på et stærkt sammenhold og kammeratskab.
Derfor spiller distriktsudvalgene så vigtig en rolle, fordi de træffer afgørelse om, hvilke ansøgereder kan optages i Hjemmeværnet, Afgørelserne træffer de på baggrund af oplysninger om hver enkelt ansøgers fysiske og menneskelige kvaliteter. Hjemmeværnet skal også fremover være en rummelig og tidssvarende organisation for alle egnede borgere, der ønsker at gøre en positiv forskel i vores samfund.
”Distriktsudvalgene og de myndigheder, der bidrager til vurdering af ansøgerne, spiller en strategisk rolle i at styrke Hjemmeværnet. Vi ønsker, at det skal være let og hurtigt at blive medlem af Hjemmeværnet. Vi løser en lang række vigtige opgaver for forsvar og beredskab, så der er plads til mange flere nye frivillige soldater hos os,” siger oberst Kim Willum H. Guldbech, chef for Hjemmeværnskommandoens Ressourcedivision.
Seminardagene indeholdt i år både workshops og paneldebatter, og bidragene herfra vil blive analyseret og indgå i det videre arbejde, både i distriktsudvalgene og i Hjemmeværnskommandoen.
Vi ser i de kommende år frem mod et Hjemmeværnet med vokseværk med både flere frivillige og militært såvel som civilt personel. Her spiller et godt samarbejde mellem distriktsudvalg, myndigheder, de frivillige soldater og Hjemmeværnskommandoen en afgørende betydning for at bevare den høje kvalitet i arbejdet.