Soldater til parade

Chefen for Hjemmeværnet, generalmajor Jens Garly, skridter sin sidste parade af d. 28. november. Foto: Kevin Sigvartsen

Da generalmajor Jens Garly for godt syv år siden kom til Hjemmeværnskommandoen på Vordingborg Kaserne for at blive chef for Hjemmeværnet, kendte han kun ganske lidt til indersiden på den store frivillige militære beredskabsorganisation, som ventede ham.

 

I dag – syv år efter – sidder Jens Garly rank og smilende med ”en rygsæk fyldt med vældig mange oplevelser” fra sine utallige aktiviteter sammen med mange frivillige soldater og reservister fra hele landet.

 

”Hver gang jeg har talt med en af de frivillige soldater, er jeg blevet klogere på, hvad frivillighed er, og det har været en fantastisk oplevelse og særdeles motiverende at arbejde med frivillige soldater - det må jeg bare sige,” siger Jens Garly. Hans dåbsattest betyder, at han med udgangen af december 2024 sætter punktum for en lang militær karriere med mange ansvarsfulde chefposter.

 

Som chef for Hjemmeværnet, der i dag tæller godt 43.000 frivillige, står Jens Garly tillige på et væsentligt stærkere ledelsesmæssigt fundament – det gælder både i forhold til topledelse opadtil inden for Forsvarsministeriets område og nedadtil i en stor frivillig og mangfoldig organisation som Hjemmeværnet.

 

Helt overordnet har rejsen, som chef for Hjemmeværnet lært Jens Garly, hvor vigtigt det er, at Danmark råder over en unik organisation som Hjemmeværnet. Med sine frivillige soldater og ansatte samt reservister støtter Danmarks Frivillige Styrke utrætteligt Forsvarets opgaveløsning, både nationalt og internationalt, ligesom Hjemmeværnet stiller op og støtter beredskabet og politiet, når Danmark har allermest brug for det. Og det sker næsten hver dag, at hjemmeværnssoldater er i aktion for at sikre tryghed og sikkerhed for danskerne. 

 

”Med Hjemmeværnet har Danmark simpelthen nogle ekstra muskler. Vores frivillige soldater stiller op af egen fri vilje, hver gang der bliver kaldt. Det gælder både i forhold til uddannelse, skarpe indsættelser og mange andre opgaver. Også selv om de har en familie, de også kunne bruge tid på. Så deres frivillige indsats i uniform indgyder kæmpe respekt, og derfor har de frivillige og reservisterne også krav på en ordentlig behandling,” siger Jens Garly.

 

Soldater til parade

Den 28. november blev der afholdt parade hos Hjemmeværnskommandoen i Vordingborg, hvor generalmajor Jens Garly fik lov til at sige farvel til Hjemmeværnet. Foto: Morten Fredslund  

I øjenhøjde med de frivillige

Ved festlige lejligheder tøver Jens Garly ikke med at kalde Hjemmeværnet for ”Danmarks ukronede mester i mangfoldighed.”

 

”De frivillige soldater og reservisterne kommer jo med så mange forskellige baggrunde og kompetencer. Hjemmeværnet tæller både håndværkere, skolelærere, kranførere, akademikere og ledere. Så der findes ikke en opskrift på frivillighed,” siger Jens Garly.

 

Selv tanker generalen ny energi og får inspiration til sit chefvirke, når han har været ude og besøge de frivillige soldater, ansatte eller reservister, hvilket er sket ved et utal af aktiviteter, som også omfatter besøg hos KFOR-soldaterne i Kosovo samt internationale øvelser. Han understreger samtidig, at mangfoldigheden i Hjemmeværnet betyder, at det er super vigtigt, at den enkelte frivillige soldats og reservists kompetencer bliver brugt til de opgaver, som han eller hun er bedst til. Det giver de mest optimale resultater og beriger den samlede opgaveløsning.

 

Naturligvis er der nogle rammer og en kommandostruktur, som skal respekteres.

 

”De frivillige soldater kræver af os, der er chefer eller førere, at vi sætter retningen og tager beslutninger – det gælder også, når der skal håndteres problemer. Derfor er det vigtigt, at du som chef eller fører sætter kræfterne fri, er åben og i øjenhøjde med folk og lytter til deres synspunkter – og på den baggrund træffer din beslutning,” siger Jens Garly.

 

Vi skal selv passe på Danmark

Scenen for Hjemmeværnets opgaveløsning har gennem Jens Garlys chefperiode slået en ordentlig kolbøtte. Da han startede i stillingen i august 2017, var antallet af frivillige i Hjemmeværnet stille og roligt gået ned ad bakke gennem mange år, og Forsvaret havde i højere grad fokus på internationale opgaver, mens der ikke var den samme fokus på det nationale forsvar. Hjemmeværnet havde derfor på det tidspunkt heller ikke så mange militære opgaver som i dag.

 

Det har ændret sig markant efter Ruslands invasion i Ukraine den 24. februar 2022, og spillepladen for dansk sikkerhedspolitik har taget en hel anden drejning. Det mærker Hjemmeværnet også, og antallet af skarpe militære opgaver er vokset betydeligt.

 

Eksempelvis er hjemmeværnssoldaternes bevogtningskompetencer flittigt efterspurgte til de såkaldte Host Nation Support – eller værtsnationsstøtteopgaver. Her støtter Hjemmeværnet vores NATO-allierede med at bevogte havneområder/lufthavne og store mængder militært materiel, når det ankommer til danske havne som eksempelvis Esbjerg Havn, inden det transporteres videre til andre destinationer. Hjemmeværnet løfter også vigtige bevogtningsopgaver på KFOR-missionen i Kosovo, og de internationale opgaver er med til at styrke de frivillige soldaters militære faglighed til gavn for enhederne.

 

CHV besøger udsendte hjemmeværnssoldater i Kosovo

Chefen for Hjemmeværnet har også besøgt de udsendte hjemmeværnssoldater, der løser vigtige bevogtningsopgaver på KFOR-missionen i Kosovo. Foto: Hjemmeværnet 

”Vi har fået langt flere militære opgaver både internationalt og nationalt til lands, til vands og i luften. Marinehjemmeværnet bidrager eksempelvis til at holde øje med russiske skibe i vores farvande, og vores fly løfter også vitale observationsopgaver. Internationalt har Hjemmeværnets Defender-fly støttet EU's grænse- og kystbevogtning, Frontex, flere år i træk,” forklarer Jens Garly.

 

Den nye sikkerhedspolitiske situation betyder også, at der er kommet langt større fokus på, at Danmark skal kunne passe på sig selv – det gælder både i forhold til militære trusler, klimakriser eller eksempelvis cyberangreb.

 

”Det stiller helt andre krav til hjemmeværnssoldaternes militære håndværk, samtidig med at vi skal kunne reagere hurtigere,” siger Jens Garly. Han er overbevist om, at forsvaret af Danmark, som en del af NATO, er kommet for at blive.

 

”Vi kommer til selv at skulle bidrage til forsvaret af Danmark i hele min levetid,” siger Jens Garly.

 

Større anerkendelse og vokseværk

De synlige militære opgaver og Forsvarets efterspørgsel på Hjemmeværnets kapaciteter kombineret med Hjemmeværnets deltagelse i internationale operationer har samtidig haft den meget positive effekt, at der i dag står større respekt om Hjemmeværnet. Det er DRs store reportageserie ”Frivillige i Front, som DR blændede op for første gang i foråret 2024, også et klart udtryk for.

 

”Hjemmeværnet rider lige nu på en positiv bølge og oplever større anerkendelse og respekt end tidligere,” siger Jens Garly.

 

Det smitter også af på rekrutteringen af frivillige soldater, og antallet af soldater i Hjemmeværnets aktive styrke vokser støt. 

”Gennem en ny rekrutterings- og kommunikationsstrategi og nye målrettede initiativer er det lykkedes os at knække kurven og få flere frivillige soldater ombord. Det er jeg meget tilfreds med,” siger Jens Garly, der samtidig benytter lejligheden til også at rose det faste system.

 

”Vi må ikke glemme vores ansatte i Hjemmeværnet. Jeg synes, vi har nogle super dygtige og motiverede medarbejdere, der får sat strøm til nogle vigtige projekter til gavn for de frivillige og reservisterne,” fastslår Jens Garly.

 

Aktuelt venter han og andre på, at en kommende delaftale for Hjemmeværnet som en del af forsvarsforliget fra 28. juni 2023 falder på plads. Der er lagt op til, at delaftalen skal styrke rammevilkårene for Hjemmeværnets frivillige.

”Det er mit håb, at der bliver forhandlet en delaftale vedrørende Hjemmeværnet, så de frivillige soldater og reservisterne inden for overskuelig fremtid vil kunne opleve, at de får en bedre dagligdag i uniform og desuden får mere materiel, så de fortsat er klar til at blive hos os og yde en ekstra indsats for at passe på Danmark. Det er jo grundlaget for, at vi kan løse vores mange operative opgaver,” siger Jens Garly.

 

På falderebet kan Jens Garly også se tilbage på et begivenhedsrigt jubilæumsår i Hjemmeværnet. Særligt én aktivitet står særligt og blinker: Nemlig jubilæumsparaden den 3. april 2024 på Kastellet, hvor hjemmeværnsveteranen og hædersmanden Kurt Dose fik overrakt 75-års tegnet af Hendes Majestæt Dronningen.

 

”Det var bare en super stærk oplevelse.”

 

CHV ses her sammen med HM Dronningen ved paraden for Hjemmeværnets 75-års jubilæum ved Kastellet.

Jens Garly ses her sammen med Hendes Majestæt Dronningen ved fejringen af Hjemmeværnets 75-års jubilæum i København. Foto: Klaus Bo  

 

Jens Garlys militære ledelseskarriere:

2017-2024    

Chef for Hjemmeværnet (generalmajor)

 

2014-2017

Chef for 2. Brigade (brigadegeneral)

 

2013-2014     

Chef for Operationer og periodevis tillige stabschef ved FN-styrken i Liberia (oberst)

 

2012-2013     

Stabschef ved Forsvarsakademiet (oberst)

 

2010-2011    

Fakultetschef ved Forsvarsakademiet (oberst)

 

2006-2010     

Chef for Forsvarsministeriets 1. kontor (operationer) (oberstløjtnant)

 

2005-2006      

Chef for Langtidsplanlægningsafdelingen i Hærens Operative Kommando (oberstløjtnant)

 

2004-2005

Chef for 1. Bataljon ved Gardehusarregimentet (oberstløjtnant)

 

2003-2004   

Stabschef og næstkommanderende ved den danske bataljon i Kosovo, hold 9 (oberstløjtnant)

 

2002-2003      

Chef for Operationssektionen ved 1. Sjællandske Brigade (major)