Uniform på jobbet-dag på DTU

På den årlige "uniform på jobbet-dagen" tager frivillige og reservister i Hjemmeværnet uniform på på deres civile job. Denne sammenhæng mellem det militære og civile kan vi styrke endnu mere, mener Hans Andersen.  Foto: Jonas Vandall

Hvert år den sidste onsdag i september afholdes ”Uniform på jobbet-dagen”, og her bliver det tydeligt, at det militære og det civile er flettet sammen på mange arbejdspladser – bag skrivebordene, i klasseværelserne, på hospitalerne, byggepladserne, i supermarkederne - ja sågar i børnehaverne. På arbejdspladser i hele Danmark er der medarbejdere, som passer deres civile job og samtidig gør en ekstra indsats for at passe på vores land ved at være frivillige soldater eller reservister i bl.a. Hjemmeværnet.

 

Sammenhængskraften mellem det militære og civile er unik, og den skal vi styrke, mener den kommitterede for Hjemmeværnet.

 

”I takt med at den globale sikkerhedssituation udvikler sig, stiger behovet for Hjemmeværnet til at løse de stadigt flere vigtige militære opgaver såsom værtsnationsstøtte til allierede styrker under forskydning gennem Danmark, styrkelse af Forsvarets og Politiets opgaveløsning men også de internationale opgaver. Derfor er det uhyre vigtigt, at vi har danske arbejdspladser, der bakker op om vores frivillige soldater, fordi de kan se merværdien af medarbejdere, der har en krævende, men også givende fritid,” udtaler Hans Andersen.

 

Kobling mellem civile og militære kompetencer

Det kræver både forståelse og planlægning fra virksomhederne, at medarbejdere kan rykke ud til opgaver i Hjemmeværnet med jævne mellemrum. Men det giver også noget tilbage til den enkelte virksomhed, at der inde under arbejdstøjet banker et militært hjerte og ikke mindst hjerne. De militære kompetencer, der følger med at være frivillig soldat eller reservist i Hjemmeværnet, kan i høj grad bruges i det civile samfund – fx omstillingsparathed, ledelse, evnen til at reagere hurtigt og manøvrere i pressede situationer.

 

”Heldigvis giver koblingen af militære og civile kompetencer også god mening den anden vej, fordi de mange forskellige civile kompetencer også er med til at styrke den militære opgaveløsning. Det giver en unik sammenhængskraft i det danske samfund, at vi har frivillige ildsjæle på en masse forskellige arbejdspladser i hele landet, der, når de går hjem fra arbejde, tager deres militæruniform på og sætter deres civile kompetencer i spil i løsningen af miltære opgaver,” siger den kommitterede for Hjemmeværnet.

 

 

Soldat skruer på mekanik

 

Hjemmeværnets militære organisering gør det muligt for vores frivillige soldater at stille op med kort varsel og løse en række vidt forskellige opgaver som fx stormberedskab, søredning, farvandsovervågning og støtte til eftersøgninger. Samtidig sender vores samlet set 43.000 soldater et stærkt signal om Danmarks forsvarsvilje. De frivilliges og reservisternes engagement er derfor essentielt, og det skal vi være med til at fastholde, anerkende og synliggøre.

 

”Derfor er det glædeligt og vigtigt, at seks store virksomheder - Danske Bank, DSB, Netcompany, Danfoss, Salling Group og Carlsberg – allerede har indgået aftale om fem fridage til deres medarbejdere, hvis de er reservister eller frivillige soldater. Ligesom andre virksomheder har aftaler, der tilgodeser, at det militære kan flettes ind i det civile arbejdsliv.

Aftalerne er vigtige for samfundets evne til at imødegå kriser og trusler samt til at løse de daglige opgaver i beredskabet. Opbakningen fra de danske virksomheder er med til at styrke Hjemmeværnets evne til at stille op,” slutter den kommitterede for Hjemmeværnet, Hans Andersen.