Kontorelev i Hjemmeværnskommandoen Celine Sørensen

Celine Sørensen. Foto: Jonas Vandall

Informationskursus – med indhold og udbytte

Celine Sørensen gennemførte i november 2024 Hjemmeværnets informationskursus. Det gav hende masser af inspiration og gode redskaber, som hun kan bruge i sit civile liv. Celine er kontorelev i Hjemmeværnskommandoen, og det var i den funktion, hun deltog i kurset. Informationskurset er primært rettet mod Hjemmeværnets informationsofficerer og rekrutteringsspecialister, og på den baggrund fik Celine vigtig, ny viden om Hjemmeværnet med sig, og hun styrkede sit netværk blandt de frivillige soldater.

 

”Jeg var kursist på informationskurset fra den 8. til 10. november 2024. Det var første gang, jeg var på Hjemmeværnskolen, og det var en rigtig god oplevelse og et godt læringsmiljø. Kurset har både styrket mig fagligt og socialt. Det er helt klart noget, jeg har taget med mig hjem fra kurset,” siger Celine.

 

Udvikling – fagligt og personligt

Informationskurset er lagt an på, at der er meget elevaktivitet, diskussion og øvelser. Det gør, at man får prøvet sin egen faglighed af, og man hjælper hinanden undervejs.

 

”Den ene dag var der stort fokus på orienteringssamtalen, hvor vi i små grupper skulle øve samtalen og på skift skulle spille diverse roller. Det var helt nyt for mig at deltage i en orienteringssamtale, hvor jeg efterfølgende skulle udfylde et konklusionsskema. Det var super godt at prøve, og jeg lærte meget af det. Jeg havde ikke prøvet det før, så jeg fik gode råd og vejledning fra mine medkursister og instruktører,” siger Celine.

 

Delte viden indbyrdes

På informationskurset bidrager kursisterne selv med egen viden og erfaringer.

 

”Vi havde et oplæg om sociale medier, som jeg kender meget til, da jeg bruger det privat. Jeg kunne her komme med min viden og dele den med mine medkursister, som var åbne over for mine erfaringer og tog dem i brug. Det fungerede rigtig godt,” siger Celine.

 

Brug kurset i praksis

Informationskurset varer tre dage og har en masse spændende indhold. Det bedste er, at man kan bruge det i praksis, når man kommer hjem. Nogle vigtige emner på kurset er:

  • Orienteringssamtalen: Samtalen mellem den interesserede borger og Hjemmeværnet, som afholdes, inden den interesserede borger tager beslutning om at sende sin ansøgning.
  • Konklusionsskema: Opsummering af orienteringssamtalen.
  • Sociale medier: For eksempel Facebook og Instagram
  • Planlægning og kommunikation
  • Afsluttende opgave

 

Hjemmeværnets informationskursus november 2024

Foto: Jacob Bolding, HJV i Odense

 

Den afsluttende opgave gav sammenhæng

Særligt den afsluttende opgave var spændende, siger Celine. Med den afsluttende opgave kunne man se, hvordan alle dele af kurset hang sammen, og man prøvede af, hvordan kurset kan bruges i praksis.

 

”Som afslutning på kurset skulle vi forberede og fremlægge en kommunikations- og planlægningsøvelse i grupperne. Vi skulle derfor bruge en masse af den viden, vi havde fået i løbet af kurset til at løse den endelige opgave. I min gruppe havde vi et rigtig godt samarbejde, hvor vi hver især kunne byde ind med nogle kompetencer, som til sidst gik op i en større enhed. Vi fremlagde et brandingarrangement, hvor formålet var branding af Hjemmeværnet og at informere om og vise Hjemmeværnet udadtil,” siger Celine.

 

Hjemmeværnets informationskursus november 2024

Foto: Jacob Bolding, HJV i Odense

 

Netværk – fællesskabet fortsætter efter kursus

På kurset oplevede Celine et godt samarbejde blandt kursisterne undervejs. Man var gode til at hjælpe hinanden.

 

”Under hele kurset arbejdede vi i de samme små grupper. Det gjorde også, at vi kom tættere på hinanden og lærte hinanden godt at kende. Selvom det var nogle lange dage med oplæg og en masse øvelser og opgaver, så havde mange af os stadig overskud til at være sociale om aftenen. Det var rart at bruge noget tid på at lære hinanden at kende, men også at lære nogle at kende, som jeg måske ellers ikke ville have mødt og lært at kende og udveksle erfaringer med,” siger Celine.

 

 

Mere end 300 uddannelser og kurser

Hjemmeværnsskolen udbyder over 300 militærfaglige uddannelser og kurser for de frivillige soldater i Hjemmeværnet, og det sker på Hjemmeværnsskolen i Nymindegab i Vestjylland samt på uddannelsescentre fordelt over hele landet. Desuden udbyder Hjemmeværnet en lang række kurser online.

 

 

Fakta om Hjemmeværnets informationskursus

  • Målgruppe: Informationskurset er primært for informationsofficerer og rekrutteringsspecialister
  • Tid og sted: Kurset, hvor Celine deltog, fandt sted den 8. til 10. november 2024 på Hjemmeværnsskolen i Nymindegab. Kurset udbydes sædvanligvis to-tre gange om året.
  • Har du spørgsmål om informationskurset eller om Hjemmeværnsskolen? Kontakt Hjemmeværnsskolen på telefon 72 82 05 00