Jens Garly, chef for Hjemmeværnet

Chefen for Hjemmeværnet, generalmajor Jens Garly. Foto: Jonas Vandall

En styrket militær profil og en tyk streg under Hjemmeværnets relevans og brede anerkendelse fra danskerne, Forsvaret og på den politiske scene.

 

Det var nogle af de succeser, chefen for Hjemmeværnet, generalmajor Jens Garly, fremhævede, da han i sidste uge gav interview til programmet Frontlinjen på Radio IIII.

 

”Jeg synes, at jeg sammen med rigtig mange andre – frivillige, ansatte og personel af reserven – er lykkedes med at styrke Hjemmeværnets militære profil. Forsvaret efterspørger, at vi kan levere militær opgaveløsning; det kan vi være rigtig godt tilfredse med. Vi har også knækket kurven på antallet af aktive frivillige soldater.”

 

”Vi har desuden opnået en lang række operative resultater, både herhjemme og når vi sender frivillige soldater til Kosovo, fly til Frontex og en lang række andre indsatser nationalt. Ligesom vi er lykkedes med at blive mere respekteret og anerkendt som organisation, både i Forsvaret, befolkningen og blandt politikerne,” sagde Jens Garly i interviewet, der berørte alt fra rammevilkår til opgaver, og en aktivstyrke der for første gang i mange år er stigende.

 

I forhold til at sikre de rette rammevilkår for Hjemmeværnets frivillige soldater lød svaret fra chefen for Hjemmeværnet, at det går den rigtige vej, men at der stadig er et stykke vej, før målet er nået.

 

”Den frivillige hjemmeværnssoldat skal have de rammer og nogle vilkår, herunder materiel og udrustning, der gør, at han eller hun kan løse sine opgaver og føler sig velanset som frivillig soldat. Der blev i seneste forlig (2028-2023) afsat penge til prioriterede anskaffelser af materiel og udrustning til Hjemmeværnet. Det omfattede blandt andet beskyttelsesudrustning, hjelme, nogle våben (fx maskingeværer) samt køretøjer. Har vi så alt det grej, vi skal bruge til alle frivillige soldater i dag? Nej, det har vi ikke. Det her område skal vi arbejde videre med,” slog Jens Garly fast.

 

Fremtidens opgaver

Interviewet berørte også fremtiden for Hjemmeværnet, både i forhold til opgaver og forsvarsforlig 2024 - 2033. Her var budskabet fra chefen for Hjemmeværnet, at det vil være den kommende hjemmeværnsledelse, der kommer til at træffe en række beslutninger om fremtidens hjemmeværn inden for de rammer, som bl.a. vil fremgå en af en kommende ”forligsdelpakke” vedr. Hjemmeværnet.

 

Chefen gav følgende bud på fremtidens opgaver:

”Vi har de seneste år set, at Hjemmeværnet har haft en mere tydelig rolle med flere militære opgaver – særligt værtsnationsstøtteopgaver har fyldt og kommer forventeligt også til at fylde rigtig meget i fremtiden. Bevogtningsopgaver for Forsvaret – uanset om det er bevogtning af en sikkerhedslandet helikopter, eller et kampfly der opererer fra Rønne Lufthavn – den type opgaver kommer vi også til at se mere af i fremtiden. Jeg er heller ikke i tvivl om, at Hjemmeværnet fortsat kommer til at støtte de andre sektorer i fremtiden – særligt politiet, men også beredskabet,” sagde generalmajor Jens Garly.

 

Chefen for Hjemmeværnet, generalmajor Jens Garly, stopper sin militære karriere med udgangen af året. Det er endnu ikke besluttet, hvem der bliver Hjemmeværnets nye chef.