Nyheder
Publikationer
Sociale Medier
Presse
Hjemmeværnet har siden 2023 uddannet soldater til KFOR-missionen i Kosovo. Distriktschef Henrik Gustafsson fra Hærhjemmeværnsdistrikt Vestegnen fortæller her om værdien af opgaven.
Hjemmeværnets soldater i Kosovo løser blandt andet opgaver ved adgangskontrollen ind til Novo Selo-lejren. Foto: Lasse Bækhus
Hærhjemmeværnsdistrikt Vestegnen stod for opstillingen af de frivillige soldater til Hjemmeværnets 3. hold til KFOR-missionen i Kosovo - KFOR Hold 50a, der var udsendt fra februar til maj 2024. Men hvad betyder det for et distrikt at opstille og uddanne soldater til den internationale bevogtningsopgave? Det har vi spurgt chefen for Hærhjemmeværnsdistrikt Vestegnen, oberstløjtnant Henrik Gustafsson, om.
”De udsendte soldater vender hjem med skærpede færdigheder som enkeltkæmper og erfaringer i at indgå i et internationalt samarbejde. Særligt KFOR-soldaterne får erfaring i at være i en adgangskontrolpost (AKP) igennem længere tid. Når de kommer hjem, kan de give den erfaring videre i deres egne grupper og kompagnier eller ved indsættelser herhjemme,” siger Henrik Gustafsson.
Han forklarer også, at de udsendte soldater er med til at uddanne hinanden. Mens ét hold er udsendt, træner de nyligt hjemvendte soldater det kommende hold, der skal udsendes.
”Vores Hold 50a blev oplært af Hold 49a, som var det første udsendte hold. En slags ”bukkespring”, kan du sige. På samme måde har vores Hold 50a været med til at uddanne Hold 51a,” forklarer Henrik Gustafsson.
Distriktschef, oberstløjtnant Henrik Gustafsson, har været glad for opgaven med at uddanne og opstille soldater til KFOR-missionen. Foto: Lasse Bækhus
Inden et hold KFOR-soldater skal uddannes og udsendes, skal soldaterne samles til opgaven. Det kræver ressourcer og en god koordination. Den vigtigste opgave i rekrutteringen af KFORsoldater handler om at give ”nøje information om opgaven”, så soldaterne har det bedste grundlag til at træffe beslutningen om at blive udsendt.
”Opgaven solgte nærmest sig selv. Vi havde stor tilmelding, da vi rekrutterede til KFOR Hold 50a. Mange var motiveret af muligheden for at deltage på en international operation. Vores næste opgave bestod i at udvælge de rigtige soldater til opgaven,” siger Henrik Gustafsson.
Udsigterne til en tremåneders udsendelse var altså populær blandt Vestegnens frivillige soldater, men om det gør en forskel for fastholdelsen i Hjemmeværnet, er svært at spå om, mener distriktschefen.
”For nogle soldater trækker internationale operationer altid. Det afhænger meget af den enkelte. I Hjemmeværnet har vi heldigvis mange forskellige opgaver, som vækker gejst. Der er dog ingen tvivl om, at KFOR-soldaternes selvforståelse styrker vores fastholdelse. At deltage i en NATO-mission i tre måneder styrker også fortællingen om, at vi gør en forskel og kan løse vigtige militære opgaver,” siger Henrik Gustafsson.
For øjeblikket bliver bevogtningsopgaverne på NATO-missionen i Kosovo løst af hjemmeværnssoldater på KFOR Hold 51b.
Siden august 2023 har soldater fra Hjemmeværnet bistået med at bevogte lejren Novo Selo i Kosovo på KFOR-missionen. Opgaven varer forventeligt frem til sommeren 2025.
Fem hold med hjemmeværnssoldater har allerede været udsendt. For øjeblikket er det sjette hold, KFOR Hold 51b i Kosovo.
Holdet er opstillet af Hærhjemmeværnsdistrikt Midt- og Vestjylland med støtte fra distrikt Nordjylland og Østjylland.