Nyheder
Publikationer
Sociale Medier
Presse
Marinehjemmeværnet fra Sønderborg fandt søndag resterne af en gammel torpedo. Den er nu blevet håndteret i tæt samarbejde med Søværnets Dykkertjeneste.
På billederne ses resterne af den gamle torpedo, som Marinehjemmeværnet i Sønderborg fandt i søndags, da de var ude og overvåge de danske farvande. Foto: Marinehjemmeværnet i Sønderborg
Frivillige fra Marinehjemmeværnet i Sønderborg fik sig lidt af en overraskelse, da de under en sejlads med fartøjet, ’Budstikken’, søndag fandt resterne af en torpedo.
I forbindelse med en anden opgave, hvor Budstikken i forvejen var ude at overvåge de danske farvande, blev den frivillige besætning kontaktet af Forsvarets JRCC (Joint Rescue and Coordination Center) om, at et metalrør med en betonklods drev rundt i Flensborg Fjord og potentielt kunne være til fare for skibstrafikken.
Metalrøret viste sig dog hurtigt at være resterne af en torpedo.
”Det lignede sådan set ikke en torpedo, fordi sprænghovedet manglede. Så det var lidt svært at forestille sige, at det var en torpedo,” fortæller Sven Due, der er fartøjsfører hos Marinehjemmeværnet i Sønderborg.
Formentlig er der tale om en del af en tysk torpedo fra en af verdenskrigene – sandsynligvis anden verdenskrig. Den fundne del af torpedoen er den såkaldte brændstofdel, der indeholder luft under tryk. Selvom den ikke umiddelbart er farlig, kan den dog gå hen og blive det, hvis den bliver udsat for temperaturforskelle, der får trykket i den til at stige, fortæller Søværnets Dykkertjeneste.
”Den har ligget nede i fem grader varmt vand, og når den så kommer op, og det bliver varm sommer, så udvider luften sig, og trykket bliver større. Hvis den ikke kan holde på trykket, kan man risikere, at den eksploderer. Det kan blive farligt, hvis den ender et sted, hvor der færdes mennesker,” fortæller de.
Det er derfor vigtigt at håndtere torpedodele som den fundne, når de dukker op på havoverfladen. Mandag ankom Søværnets Dykkertjeneste derfor til Sønderborg, og om bord på Marinehjemmeværnets lokale fartøj, Budstikken, blev torpedoen sejlet væk fra havnen. Her blev den ved hjælp af små sprængninger tømt for luft for herefter at blive bjærget igen.
”Vi kunne stå 400 meter væk og med kikkert se, at der blev sprunget hul i den,” fortæller Sven Due.
Det er netop denne slags opgaver, hvor man også kan beskytte sikkerheden til søs, der er med til at give værdi til det frivillige arbejde, som Sven Due udfører i Marinehjemmeværnet.
”Det er interessant at få en lidt anden opgave og gøre noget meningsfuldt. Det er også en af grundene til, at det er spændende at være en del af Marinehjemmeværnet. Det giver god mening, at vi kan hjælpe Søværnet med mange forskellige slags opgaver,” siger Sven Due.
Det var da også en stor hjælp, Marinehjemmeværnets frivillige bidrog med til den vellykkede operation, lyder det fra Søværnets Dykkertjeneste.
”De gjorde det rigtig godt. Det var en fantastisk hjælp, de stillede til rådighed,” siger de.
Torpedoen, som nu har fået par små ekstra huller, vil nu ende sine dage ved den lokale dykkerklub i Sønderborg, hvor man har en samling af forskellige ting, som er fundet på havbunden.