Soldat bevogter nødlandet helikopter

 

Bevogtning udgør grundkernen i Flyverhjemmeværnets støtte til Flyvevåbnet. Derfor er alle soldater i Flyverhjemmeværnet som minimum uddannet til at være bevogtningssoldater.

 

Bevogtningssoldater løser primært stationære bevogtningsopgaver på militære flyvestationer samt omkring Flyvevåbnets operative anlæg som for eksempel radarhoveder eller landingspladser i felten. Hvis en af Flyvevåbnets helikoptere uventet bliver nødt til at sikkerhedslande er det også Flyverhjemmeværnets bevogtningssoldater, som i døgndrift passer på den, indtil den kan blive fragtet til en flyvestation. Bevogtningssoldaterne sørger også for sikkerheden om udenlandske helikoptere, når allierede lande transporterer flymateriel gennem Danmark.

 

Bevogtningssoldaterne har en militær grunduddannelse på linje med værnepligten og gennemføre derudover også uddannelse i at være indsat på opgaver tæt på fly.

Soldater går langs vej

 

Sådan uddannes bevogtningssoldater

Alle nye soldater i Hjemmeværnet skal gennemgå den lovpligtige uddannelse på minimum 250 timer, med mindre de er tidligere værnepligtige. Uddannelsen kan tages over en periode på op til tre år.


Derudover skal alle soldater i Flyverhjemmeværnet have en grundlæggende uddannelse i at arbejde tæt på fly.

 

Uddannelse

På trin 1 introduceres den nye soldat til Hjemmeværnet og, hvad det vil sige at være et aktivt medlem af organisationen. Forløbet foregår i underafdelingen. Her undervises i Krigens Folkeret, Anvendelse af HJV.DK, Grundlæggende Militærsikkerhed og meget mere. 

Hjemmeværnets Grunduddannelse (HGU) foregår på Hjemmeværnsskolen. Her lærer soldaten om eksercits, førstehjælp, skydning og andre relevante militære færdigheder.

På trin 3 gennemgår soldaten geværskytteuddannelsen. Her læres, hvordan soldaten som enkeltmand eller i grupper kan gennemføre bevogtningsopgaver og begrænsede kampopgaver i krise- og krigsmiljø.

På sidste del af den lovpligtige uddannelse skal soldaten gennemføre GUARDEX. GUARDEX er en øvelse, hvor soldaten afprøves og vurderes på de kompetencer, soldaten har oparbejdet i de øvrige 3 trin.


Når soldaten har færdiggjort øvelsen på tilfredsstillende vis, er soldaten klar til at løse operative opgaver som en del af Flyverhjemmeværnet.

Efter den beståede grunduddannelse er soldaten klar til at blive specialiseret gennem videreuddannelse.

 

 

Vil du være en del af bevogtningsassistenterne?

Så læs mere og meld dig på Vistillerop.dk

Sidst opdateret 4. september, 2024 - Kl. 14.55