Hjemmeværnssoldater bevogter Køge havn

 

I krise og krigstid er det Hjemmeværnets opgave at bidrage til at beskytte Danmark, bevogte kritisk infrastruktur og sikre allierede styrkers vej gennem Danmark. Rygraden i denne opgaveløsning er bevogtningssoldater, der løser mange forskellige opgaver for Forsvaret, Politiet og samfundet.

 

Som bevogtningssoldat kan man blive sat til at løse forskellige militære opgaver. Værtsnationsstøtte (Host Nation Support) er typisk en af de opgaver, hvor der ofte er brug for bevogtningssoldaternes kompetencer.  

 

Hjemmeværnets bevogtningssoldater har af flere omgange bidraget til at løse opgaver i udlandet – blandt andet i Afghanistan og Kosovo. Her har soldaterne stået for sikkerheden i forskellige lejre, så Forsvaret har kunnet frigøre soldater til andre opgaver.

 

Hjemmeværnssoldat bevogter lejr i Kosovo.

Udsendt hjemmeværnssoldat ved Camp Novo Selo i Kosovo. Foto: Lasse Bækhus

 

Sådan uddannes bevogtningssoldater

Alle nye soldater i Hjemmeværnet skal gennemgå den lovpligtige uddannelse på minimum 250 timer, med mindre de er tidligere værnepligtige. Uddannelsen kan tages over en periode på op til tre år.

 

Som ny soldat i Hærhjemmeværnet skal man gennem fire grundtrin i sin uddannelse, før man kan begynde sin videreuddannelse. Læs mere om de fire trin nedenfor.

 

Uddannelse

På trin 1 introduceres den nye soldat til Hjemmeværnet og, hvad det vil sige at være et aktivt medlem af organisationen. Forløbet foregår i underafdelingen. Her undervises i Krigens Folkeret, Anvendelse af hjv.dk, Grundlæggende Militærsikkerhed og meget mere. 

Hjemmeværnets Grunduddannelse (HGU) foregår på Hjemmeværnsskolen. Her lærer soldaten om eksersits, førstehjælp, skydning og andre relevante militære færdigheder.

På trin 3 gennemgår soldaten geværskytteuddannelsen. Her læres, hvordan soldaten som enkeltmand eller i grupper kan gennemføre bevogtningsopgaver og begrænsede kampopgaver i krise- og krigsmiljø.

På sidste del af den lovpligtige uddannelse skal soldaten gennemføre GUARDEX. GUARDEX er en øvelse, hvor soldaten afprøves og vurderes på de kompetencer, soldaten har oparbejdet i de øvrige 3 trin.


Når soldaten har færdiggjort øvelsen på tilfredsstillende vis, er soldaten klar til at løse operative opgaver som en del af Flyverhjemmeværnet.

Efter den beståede grunduddannelse er soldaten klar til at blive specialiseret gennem videreuddannelse.

Hjemmeværnet udbyder over 300 uddannelser og kurser, der giver mulighed for kontinuerlig udvikling hos den enkelte soldat.

 

Vil du være en del af bevogtningssoldaterne?

Så læs mere og meld dig på Vistillerop.dk

Sidst opdateret 3. september, 2024 - Kl. 15.27