Nyheder
Publikationer
Sociale Medier
Presse
Marinehjemmeværnets Maritime Force Protection (MFP) er specialiserede i havnebevogtning. De styrker Forsvaret ved at støtte allierede skibes sikkerhed i danske havne.
Maritime Force Protection er ofte bevæbnede, når de bevogter allierede skibe i danske havne. Foto: Hjemmeværnskommandoen
Marinehjemmeværnets Maritime Force Protection-enheder (MFP) er en del af Søværnets beredskab omkring de danske flådestationer, og de er specialiserede i at bidrage til sikkerheden omkring civile og militære skibe, der er på vej til eller ligger i danske havne.
En af MFP-enhedernes kerneopgaver er værtsnationsstøtte (Host Nation Support), hvor de modtager skibe fra vores NATO-allierede, som anløber danske havne. Her afsøger de frivillige MFP-soldater havnen for mistænkelige objekter, der kan udgøre en sikkerhedstrussel. De eskorterer skibet i havn og bevogter havnebassinnet.
Marinehjemmeværnets MFP-enheder løser desuden en del opgaver for politiet i forbindelse med eftersøgninger og politiets patruljer til søs. De er også klar til at rykke ud, når stormen raser, oversvømmelser hærger, ved store ulykker, terrortrusler eller forhøjet sikkerhedsniveau.
De frivillige MFP-soldater løser opgaver i hele landet. MFP-enhederne samler sig om opgaverne, hvor der er brug for dem.
Alle nye soldater i Hjemmeværnet skal gennemgå den lovpligtige uddannelse, med mindre de er tidligere værnepligtige. Den lovpligtige uddannelse består af en grunduddannelse og en specialisering, og den kan tages over en periode på op til tre år.
Som ny soldat i Marinehjemmeværnets Maritime Force Protection skal man igennem fire trin i sin lovpligtige uddannelse, før man kan kalde sig en 'MFP-soldat'. Læs mere om de fire trin nedenfor.
Her introduceres den nye soldat til Hjemmeværnet, og hvad det vil sige at være et aktivt medlem af organisationen. Forløbet foregår i underafdelingen. Her undervises i krigens folkeret, maritim sikkerhed, intern kommunikation og meget mere.
Hjemmeværnets Grunduddannelse (HGU) foregår på Hjemmeværnsskolen. Her lærer soldaten om eksersits, førstehjælp, skydning og andre relevante militære færdigheder.
Her begynder soldaten at specialisere sig inden for Maritime Force Protection. Soldaten lærer blandt andet om maritim havnebevogtning, skydning til søs og tager et speedbådscertifikat.
På denne sidste del af den lovpligtige uddannelse skal soldaten gennemføre en havnebevogtningsøvelse. På øvelsen afprøves og vurderes soldaten på de kompetencer, soldaten har oparbejdet i de øvrige tre trin.
Når soldaten har færdiggjort øvelsen på tilfredsstillende vis, er soldaten klar til at løse operative opgaver som en del af Marinehjemmeværnets 'Maritime Force Protection'-enheder.
Gummibåden er den primære platform, når Maritime Force Protection (MFP) løser deres opgaver til søs.
Den kan sejle med en fart på lidt over 30 knob og er udrustet med GPS, elektronisk søkort, sonar og kommunikationsudstyr.
Desuden råder MFP over undervandsdroner til afsøgning under havoverfladen.