Soldater fra Hjemmeværnet indsat til at hjælpe under branden i Børsen.

Soldater var indsat til støtte for politiet under branden i Børsen i 2024. Foto: Kenneth Ophus

Når politiet vurderer, at der er behov for støtte til løsning af politimæssige opgaver, kan de anmode Hjemmeværnet om at indsætte soldater og materiel. Indsættelse af Hjemmeværnet i politimæssige opgaver kan ske ved varslede opgaver eller som straksindsættelser.

 

Hjemmeværnet kan med en times varsel stille soldater i hele landet til almindelig hjælp til politiet. I 2022 leverede Hjemmeværnet cirka 113.000 timer i støtte til politiet.

Soldat holder øje med cykelløb

Soldat fra politihjemmeværnskompagni indsat ved cykelløb i 2022. Foto Bo Nymann

Hjemmeværnets opgaver for Politiet

Hjemmeværnet støtter politiet på mange forskellige måder, og det styrker trygheden og sikkerheden i Danmark. Gennem uddannelse og træning bevarer hjemmeværnssoldaterne roen og overblikket og sørger for kommunikation og koordinering i situationer, der ofte kan virke uoverskuelige og uhåndterbare.

 

 

Opgaver Hjemmeværnet løser for Politiet

Hjemmeværnet kan bistå politiet med at overvåge områder, både til lands, til vands og fra luften, og udgangspunktet for overvågning er at være opmærksom. Hjemmeværnet har cirka 43.000 soldater, der er trænet i at være opmærksomme og afgive melding, hvis der i et område foregår aktiviteter, der adskiller sig fra normalbilledet.

 

Egentlige overvågningsopgaver er afgrænset i tid og rum, og her støtter Hjemmeværnet ofte politiet med at holde et opdateret overblik. Til lands kan Hærhjemmeværnet, herunder soldaterne fra politihjemmeværnskompagnierne, træde til. Til vands støtter Marinehjemmeværnet Politiet i kystnære eftersøgninger og deres kontrol af, om de sejlende overholder trafikreglerne til søs. Flyverhjemmeværnet kan med sine fly løse overvågningsopgaver for politiet fra luften, ligesom de kan støtte politiet til lands.

Da Danmark i juli 2022 lagde veje til de indledende etaper i Tour de France, var hundredvis af hjemmeværnssoldater indsat for at hjælpe med at afvikle trafikken. Det bidrog til, at en del af politiets ressourcer kunne frigøres til andre opgaver, og at Tour de France blev en god oplevelse for alle.

 

Hjemmeværnet indsættes til trafikregulering, og i henhold til færdselsloven og af hensyn til soldaternes sikkerhed bæres der gule eller orange veste i forbindelse med opgaveløsningen.

 

Hjemmeværnet trafikregulerer, når den almindelige trafik påvirkes væsentligt ved for eksempel store motionsløb og sportsarrangementer, ved orkaner og andre former for voldsomt vejr, ved store ulykker og brande og i forbindelse med politiets efterforskning.

 

Hjemmeværnets trafikregulering i fredstid er en del af vores træning til opgaver, der måtte opstå i forbindelse med krise eller krig. Her er det vigtigt at kunne holde marchveje frie til det øvrige forsvars køretøjer og materiel.

Af hensyn til sikkerhed for samfundet og for borgerne kan det være nødvendigt at afspærre et område og indføre kontrol med, hvem der kommer og går.

 

Politiet kan anmode Hjemmeværnet om støtte til sådanne opgaver. Det kan for eksempel være i forbindelse med store brande, hvor redningsmandskab og politi skal have plads til at arbejde. Her skal det sikres, at civile ikke uforvarende kommer for tæt på branden og kommer til skade.

 

Afspærring kan også ske omkring gerningssteder, hvor der skal tages hensyn både til politiets efterforskning og til sikring af borgeres hjem og ejendom.

 

Alle hjemmeværnssoldater kan løse opgaver for politiet med afspærring og adgangskontrol.

Når en person forsvinder og savnes, er det ofte en påtrængende og mandskabskrævende opgave at finde den forsvundne person hurtigt igen. Særligt når børn, ældre eller svagelige borgere forsvinder, er en hurtig indsats vigtig.

 

Derfor kan politiet anmode Hjemmeværnet om at deltage i eftersøgninger. Hjemmeværnssoldater har ofte stort lokalkendskab, som er til gavn ved eftersøgninger.

Heldigvis er der sjældent behov for evakuering, men ved voldsomt vejr, brande eller lignende kan der opstå behov for at evakuere borgere væk fra deres hjem.

 

Her kan Hjemmeværnet hjælpe med personlig kontakt til borgerne, med logistik og transport og med hjælp ved indkvartering med mere.

Siden 2016 har Hjemmeværnet støttet politiet med grænsekontrol ved den ”grønne grænse” i Sønderjylland og senere samme år ved den ”blå grænse” ved færgelejerne i Rødby og Gedser.

 

I perioden under COVID-19 støttede Hjemmeværnet også midlertidigt med grænsekontrol ved togstationen i Københavns Lufthavn.

Der er et stort fagligt fællesskab mellem Hjemmeværnets kompetencer og de moduler, som politifolk gennemgår i løbet af deres grund- og videreuddannelse. Her leverer Hjemmeværnet støtte i form af instruktører, skydeledere samt momentstyrker til øvelser.

Vil du vide mere om støtten til Politiet?

I Hjemmeværnets podcast ’En skarp fritid’ kan du høre mere om opgaven ved at lytte til afsnittet ’Gerningsstedet’, hvor soldater fra Hjemmeværnet fortæller mere om de opgaver, de løser i samarbejde med politiet. 

 

Find afsnittet på din foretrukne podcastplatform:

 

Spotify
Apple podcast
Podimo

Sidst opdateret 4. september, 2024 - Kl. 14.35